Да управляваш или да автоматизираш?

To manage or to automateАнатолий Белайчук и Юлия Вагнер описват някакъв свой случай в ops.ru – въвеждане на не чак толкова сложен процес, но за голяма огранизация, която изглежда няма много опит с процесите. Покрай процеса авторите са се сблъскали с всички критични точки, в които теорията и практиката на BPM изглеждат трудни за примиряване.
В два момента сложни неща са обяснени просто.
“Это не фотография, это кино”
Нищо в процесите не е завършено веднъж и завинаги. Добрият подход е: непрекъснато оптимизиране, с малки, но чести стъпки. Непрекъснатото усъвършенстване е въпрос на култура на управлението.
“Управлять или автоматизировать”
Работа на бизнес-мениджърите е да направят качествен дизайн на процеса. Автоматизацията (повече свързана с ролята на IT специалистите) идва след това, след като процесът доказано работи и води до търсените резултати.
Заключението на авторите е: “…только после того, как схема процесса более-менее устоялась и проведена начальная оптимизация, можно постепенно менять приоритеты и выделять больше ресурсов на автоматизацию.”
Ето целият текст: линк
Публикувано в BPM теория, Автоматизация.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>