Пазарът на бизнес-софтуер в България: постна 2010, оптимизъм за тази и 2012 година

Излезе изследването на независимата агенция CBS за пазара на бизнес-софтуер в България. Накратко, 2010 е най-слабата година за бранша, от последните 10. Но пък много доставчици докладват раздвижване на пазара през 2011.
За отбелязване:
- 9 вендора и и 14 интегратора са внедрили BI решения в България за последните 10 години.
- За BI – Топ 3 по брой внедрявания: QlikTech, SAP и MicroStrategy
- За BI – Топ 3 клиенти по сектори: финанси, хранителните продукти, ритейл.
- Насищането с BI-решения в едрия бизнес – 20%.
- За ERP – само 13 вендори имат нов клиент през 2010.
- За ERP – само 17 интегратори са с нови внедрявания.

Изследването е фокусирано върху “каймака” на пазара – големите вендори, големите интегратори, най-едрите клиенти. Под радара остават множеството по-малки доставчици и целият СМБ. Структурата на местния пазар е такава, че състоянието и действията на малките са по-определящи. Без внимание остават и софтуерните решенията извън ERP и BI.

Независимо от това, въпросът остава: дали компаниите са спестили разходи за бизнес-софтуер, като антикризисна мярка? Според това изследване – да. Друга възможност: като антикризисна мярка да са избягали от големите вендори или да са избягали към други типове и класове приложения.

Два цитата, които заслужават внимание:
“Не инсталираната компютърна база или бързия интернет ще определят технологичното ниво или изостаналост на националните икономики на континента в скоро време, а умението за работа с продукти от типа на BI.”
и
“Единствената разумна концепция е въвеждане на обучение за BI решения във всички университети, в които има специалности, свързани с анализ и планиране. Едва ли някоя от компаниите от BI бизнеса би отказала съдействие. Виждаме и необходимост от BI обучения на мениджъри от всички нива на малки, средни и големи предприятия в страната, включително и от държавната и общински администрации.”

Малко линкове:
Представяне на изследването – BI пазара в България 2000-2011ERP бизнесът в България 2010, 2011
Може да се купи оттук.

Публикувано в Изследване, Компании.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *


*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>